Jedan dan prije sakupljanja mokraće i za vrijeme sakupljanja mokraće pacijent ne treba da uzima nikakvu terapiju (ukoliko je to moguće, a svakako u dogovoru sa ordinirajućim ljekarom), ne smije da jede banane, orahe, lješnike, bademe, avokado, kivi, ananas, paradajz i plavi patlidžan i ne smije da pije kafu.

  • Mokraća se sakuplja 24h u flašu sa konzervansom ( kiselinom koja se dobija u laboratoriji- 6M HCl ) na slijedeći način:

Prva jutarnja mokraća se odbaci, a sva mokraća u toku dana i noći se sakuplja u flašu sa konzervansom koja se čuva na hladnom i tamnom mestu. Sakupljanje mokraće se završi slijedećeg dana zaključno sa prvom jutarnjom porcijom koja se doda u flašu.

Kako nije moguće tačno predvidjeti količinu urina koja će biti sakupljena za 24h treba pripremiti dvije flaše i u prvu sipati polovinu dobijene kiseline. Ako se ova flaša napuni a sakupljanje nije završeno ostatak kiseline sipati u drugu flašu i nastaviti sakupljanje. Na kraju perioda sakupljanja cjelokupnu količinu donijeti u laboratoriju. Ukoliko nije potrebna druga flaša na kraju perioda sakupljanja ostatak kiseline dodati u sakupljeni urin i cijelu količinu donijeti u laboratoriju.